E Devlet Boşanma Davası Açma Mümkün Mü?

Eşlerden birinin, yetkili aile mahkemesine vereceği dilekçe ile boşanma davası açması mümkündür. E Devlet sisteminde geliştirilen; UYAP Vatandaş Portal sistemi sayesinde; Elektronik İmza veya Mobil İmzaya sahip vatandaşların internet sistemi üzerinden e devlet boşanma davası açma mümkündür.

UYARI : Bu yazıda yer alan tüm bilgiler sistemin çalışma prensibini göstermektedir. Türk Medeni Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Harçlar Kanunu hakkında yeteri düzeyde bilgi sahibi olmadan, avukattan hukuki hizmet almadan tek başınıza dava açmaya çalışmanız hak kaybına uğramanıza neden . Bu nedenle hukuki konularda avukatınıza danışmanızı tavsiye ederiz.

UYAP Vatandaş Portal aracılığı ile boşanma davası açılabilmesi için Elektronik İmza veya Mobil İmza ve UYAP Doküman Editörü’ne sahip olunması gerekecektir.

UYAP Doklüman Editörü’ne https://uyap.gov.tr/UYAP-Editor internet adresinden ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Adım 1. Boşanma Dava Dilekçesi’nin UDF (Uyap Doküman Editörü Formatında) Hazırlanması ve Elektronik İmza ile İmzalanması.

UYAP Doküman Editörü ile “boşanma dava dilekçesi” hazırlanmalıdır. Hazırlanan boşanma dava dilekçesi elektronik imza aracılığı ile imzalanmalıdır. İmzalama için F7 tuşu kısayoldur.

Boşanma dava dilekçesinin yazılması hukuki bilgi ve birikimi gerektirir. Türk Medeni Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Harçlar Kanunu, AAÜT ve yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olmadan açacağınız davalar telafisi mümkün olmayacak şekilde hak kaybına uğramanıza neden olur. Avukattan destek alın.

udf dilekce imzalama

Adım 2. Boşanma Dava Dilekçesi’nde belirtilen delilerin Jpeg veya Pdf formatında hazırlanması

UYAP sistemi, delil olarak ekleyeceğiniz evrakları JPEG, PDF veya TIFF formatında kabul eder. Delil listenizdeki evraklar çok fazla olsa dahi her bir dosyanın 20 Megabayt boyutunu geçmemesi gerekecektir.

Sistem dava açılırken yalnızca 5 adet dosyanın delil olarak yüklenmesine izin verir. Bu nedenle çok fazla doküman veya belge var ise bu belgelerin uygun formata dönüştürülmesi gerekecektir.

Adım 3. E Devlet Üzerinden UYAP Vatandaş Portal sistemine giriş yapılması

E Devlet üzerinden UYAP Vatandaş portal sistemine giriş yapmak için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir internet sitesi adresini kullanabilirsiniz. Ayrıca https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp internet sitesi adresinden doğrudan uyap vatandaş portal sistemine girebilirsiniz.

Adım 4. Dava Açılış İşlemleri

UYAP Vatandaş Portal Sistemi’ne giriş yapıldıktan sonra şu adımlar izlenecektir.

Dava Açılış İşlemleri Hukuk Dava Açılış Dava Aç

uyap dava acilis

Adım 5. Dava Bilgileri Ekranı

Dava Bilgileri bölümünde, davanın açılacağı “İl” Seçilmelidir.

Tevzi Bürosu Seçiniz bölümünde davanın hangi adliyede açılacağı seçilmelidir.

Mahkeme Seçiniz bölümünde “Aile Mahkemesi” seçilmelidir. “Aile Mahkemesi” olmayan adliyeler için dava dilekçesinde belirtildiği üzere görevli mahkeme “Aile Mahkemesi Sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi”nde olacağı için “Asliye Hukuk Mahkemesi” seçilmelidir.

Adli Yardım Talepli – Adli yardım davanın harç ve masraflarını karşılayacak güçte olmayan vatandaşlar için geçerlidir. Dava dilekçesinde adli yardım talebinde bulunan vatandaşların, maddi açıdan güç durumda olduğunu resmi belgeler ile ispatlamaları halinde adli yardım talepli olarak dava açmaları mümkündür. Mahkemenin adli yardım talebini kabul etmesi halinde aksi karar verilene dek tüm harç ve masraflardan muafiyet söz konusu olacaktır.

Dosya Türü – Dava seçilmelidir.

Dava Türü Seçiniz – Boşanma dava türünden uygun olan seçilmelidir.

Devam Et butonuna .

Adım 6. Taraf Bilgileri Ekranı

Taraf Sıfatı – DAVACI seçilmelidir. UYAP Vatandaş Sistemi otomatik olarak dava açan vatandaşın bilgilerini dolduracaktır. Taraf Ekle butonuna tıklanır.

Taraf Sıfatı – Taraf Seçiniz ekranından DAVALI seçilir. Kişi butonuna basılır. Boşanma davası açılan eşin T.C. Kimlik No girilir. Sorgula butonuna tıklanır. Taraf Ekle butonuna tıklanır.

Adım 7. Harç / Masraf Bilgileri Ekranı

Davanın Boşanma davası olarak seçilmesi halinde “Dava Esas Değeri” kısmında değişiklik yapılması mümkün olmayacaktır. “Hesapla” butonuna . Ancak davada ziynet eşyası veya başkaca maddi değeri bulunan talepler söz konusu ise harç yatırılması gerekir.

Harç/Masraf Bilgileri

Başvurma Harcı

Peşin Harç

Gider Avansı

bölümleri çıkacaktır. Devam Et butonuna .

Adım 8. Tevzi Numarası Al

Girilen bütün bilgilerin doğru olduğu teyit edildikten sonra en alt kısımda bulunan “ Veri girişinin (dava bilgisi, taraf bilgisi, vb.) eksik ya da hatalı olmadığını kontrol ettim.” yanındaki kutucuğa basılır.

Tevzi Numarası Al butonuna

Adım 9. Evrak Gönder Ekranı

Evrak Türü – Seçiniz kısmında “Dava Dilekçesi” . Bir altta yer alan Evrak kısmında “Dosya Seç” butonuna basılarak daha önceden hazırlanmış ve elektronik imza ile imzalanmış UDF Uyap Doküman Editörü formatındaki “Boşanma Dava Dilekçesi” Açıklama kısmına “Dava Dilekçesi” yazılarak “Ekle” butonuna basılır.

Ekle butonuna basıldıktan sonra sayfanın alt kısmında Tüm Evraklar bölümünde Evrak Türü kısmına Dava Dilekçesi yer alacaktır. Bu satırın en sağında yer alan “Ek Evrak Ekle” butonundan tek tek Jpeg veya PDF formatındaki “Deliller” seçilerek eklenmelidir.

İşlemler tamamlandıktan sonra Ödeme Yap sayfasına geçilecektir.

Adım 10. Ödeme Yap Ekranı

Ödeme Yap ekranında Vakıfbank Aracılığı ile ya da Kredi Kartı ile ödeme yapmak mümkündür.

Adım 11. Dava Aç Ekranı

Ödeme yap ekranı ile harç ve masraflar yatırıldıktan sonra “Dava Aç” ekranında dava aç butonuna basarak e devlet boşanma davası açma işlemi bitecektir.

Dava aç ekranından sonra davanın hangi mahkemede ve dosya esas numarası çıkacaktır. Bu kısmın kaydedilmesi yerinde olacaktır.

Dava dosyasının açıldıktan sonra “Sorgulama Ekranı“ndan dosya sorgulayarak açılan davanızı UYAP Vatandaş portal sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.

Avukat Memduh Remzi BAL

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawfirm.com

whatsApp →

BAL Avukatlık Bürosu'na bağlı olarak avukatlık faaliyetini sürdürmektedir. Memduh Remzi BAL