Miras İntikal Nasıl Yapılır?

miras intikal nasil yapilir

I. Miras İntikal Nedir?

Murisin tüm mirası, külli halefiyet ilkesi gereğince vefat ettiği an mirasçılarına geçmektedir. Mirasbırakanın terekesine mirasçılar herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmaksızın sahip olurlar. Mirasçılar, terekedeki değerler üzerinde hak sahibi oldukları gibi mirasbırakanın borçlarından da müteselsilen ve şahsen sorumlu olurlar.

Mirasçıların murisin mirasındaki aktifleri kendi üzerlerine almaları için mirasın intikalini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Mirasın intikali, mirasbırakanın terekesindeki aktiflerin mirasçıların mülkiyetine geçirilmesidir.

II. İntikal Ne Zaman Yapılmalıdır?

Veraset ve intikal beyannamesi verilerek verginin ödenmesi ve intikalin yapılması için kanunda çeşitli süreler öngörülmektedir. Beyannamenin aşağıda belirtilen tarihler içerisinde verilmesi gerekmektedir;

  • Muris Türkiye’de vefat ettiyse ve mirasçılar Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihinden itibaren dört ay
    içinde,
  • Muris Türkiye’de vefat ettiyse ve mirasçılar yabancı bir ülkede bulunuyorsa ölüm tarihinden itibaren altı ay içinde,
  • Muris yabancı ülkede vefat ettiyse ve mirasçılar Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihinden itibaren altı ay
    içinde,
  • Mirasçılar muris ile aynı ülkedeyse ölüm tarihinden itibaren dört ay içinde,
  • Mirasçılar murisin bulunduğu ülkenin dışında başka bir yabancı ülkede olursa ölüm tarihinden itibaren sekiz ay içinde beyannameyi vermelidir.

Veraset ve intikal vergisi, beyannamenin verilmesinin ardından en geç 15 gün içerisinde vergi dairesi tarafından tahakkuk ettirilmektedir.

Mirasçıların veraset ve intikal vergisini ödeme mükellefiyeti ise;

  • Beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde,
  • Verilen beyannamede gösterilmeyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde intikal eden malların idarece tespit
    edildiği tarihte,
  • Terekenin tahriri, defter tutma veya resmi tasfiye hallerinde mahkemece bu muamelelerin ikmal edildiği tarihte
    başlamaktadır.

Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yıl içinde ödenmelidir.

III. Veraset ve İntikal Beyannamesi Süresinde Verilmezse Ne olur?

Vergi Usul Kanunu’nun 342’nci maddesine göre beyanname verme süresinin sonundan itibaren vergi dairesi tarafından 15 gün beklenilmektedir. Beyanname, en geç beyanname verme süresi ve 15 gün içinde verilmelidir. 15 gün içerisinde beyanname verilirse vergi zıyaı olmayacaktır. Fakat 15 gün süre ile sürenin geçirilmesi de ikinci derece vergi usulsüzlüğü sayılmaktadır.

Mirasçılara vergi dairesi tarafından tebligat çıkarılarak, mirasçılar tarafından zamanında beyanname verilmezse, veraset ve intikal beyannamesi vermeleri için 15 günlük süre verilmektedir. Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin zamanında ödenmemesi sonucunda, vergi usulsüzlüğü meydana gelecektir. Bu sebeple mirasçılar vergi usulsüzlüğü yaptıklarından dolayı vergi cezası alacaktır. Bu durum, birinci derece usulsüzlük sayılmaktadır. Bununla beraber mirasçılar tarafından tebligatı aldıktan sonra 15 gün içinde beyannamenin verilmesi zorunludur. Mirasçılar tarafından vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilmektedir.

Tapu müdürlüğü tarafından tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılmaktadır. Tapu müdürlüğü, beyannamede bulunmasanız dahi tespit etmesi halinde taşınmazı mirasçıların üzerine geçirmektedir. Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe taşınmazı devri veya satışı yapılamamaktadır. Ayrıca üzerinde herhangi bir ayni hak da tesis edilememektedir.

Tapu memurları, vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve satış işlemi yapamazlar. Yapmaları durumunda ise tapu memurları verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.

IV. Mirasın İntikali Nasıl Yapılır?

İntikal işlemleri sırasında mirasçılar elbirliği ile mirasa sahip olduklarından birlikte hareket etmeleri gerekmektedir. Bununla beraber işlemler sırasında mirasçıların hepsinin birlikte hazır olması gerekmektedir.

İntikal işlemleri vekil aracılığı ile de yapılabilmektedir. Tüm mirasçılar vekaletname ile bir vekili yetkilendirerek intikal işlemlerini vekilin yapmasını sağlayabilmektedir.

1. Mirasçılık Belgesi

İlk olarak mirasçıların mirasçılık belgesi almaları gerekmektedir. Mirasçılık belgesi, mirasçılardan birinin başvurusuyla noterlerden veya sulh hukuk mahkemelerinden alınabilmektedir. Belgenin alınmasından sonra mirasbırakanın kayıtlı olduğu vergi dairesine başvurulmalıdır.

Mirasçılık belgesinin alınmasının ardından mirasçılar tarafından mirasbırakanın intikal edecek alacakları, hakları, borçları ve malları tespit edilmelidir. İntikali yapılacak olan hak, alacak, taşınır ve taşınmazların rayiç bedelleri belirlenmelidir. Bununla beraber bankalardan murisin banka hesap dökümleri alınmalıdır.

2. Veraset ve İntikal Vergisinin Ödenmesi

İntikali yapılacak malların rayiç bedelleri belirlendikten sonra mirasçılar tarafından vergi dairesine başvurularak veraset ve intikal beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Veraset ve intikal beyannamesinde;

  • Vefat edenin adresi, ismi, soyismi, T.C. Kimlik numarası, baba adı, mesleği, ölüm yeri ve tarihi,
  • Tüm mirasçıların isimleri, soyisimleri, adresleri, T.C. Kimlik numaraları, imzaları, akrabalık dereceleri ve doğum tarihleri,
  • İntikal eden gayrimenkul malların bilgileri ile rayiç bedelleri,
  • İntikal eden menkul mallar, haklar ve paraların cinsleri, adetleri ve bedelleri,
  • İndirilecek borçlar yazılmaktadır.

Veraset ve intikal beyannamesinin ekine;

  • Mirasçılık belgesi,
  • Ölüm belgesi,
  • Taşınmazlar için tapu fotokopisi,
  • Taşınmazlar için belediyeden alınacak değerini gösteren belge,
  • Bankadaki paralar için hesap dökümü,
  • Araçlar için ruhsat fotokopisi,
  • İndirilmesi istenen borç ve masraflara ait belgeler eklenmektedir.

Beyannamenin vergi dairesine verilmesinin ardından her mirasçı tarafından veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekir. Veraset ve intikal vergisi, intikal eden malların rayiç bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.

  • İlk 1.700.000-TL için %1 veraset ve intikal vergisi,
  • Sonraki 4.000.000-TL için %3 veraset ve intikal vergisi,
  • Sonraki 8.700.000-TL için %5 veraset ve intikal vergisi,
  • Sonraki 17.000.000-TL için%7 veraset ve intikal vergisi,
  • Matrahın 31.400.000-TL’yi aşan bölümü için ise %10 veraset ve intikal vergisi ödenmektedir.

3. Banka Hesaplarındaki Paraların İntikali

Vergi dairesinde veraset ve intikal vergisi ödendikten sonra borcunuzun olmadığına ve bankadaki bedelin vergisini ödediğinize dair tarafınıza belge verilmektedir. Aynı zamanda ilgili bankalar da borcu yoktur yazısı tebliğ edilmektedir.

Vergi dairesinden alınan belge ve mirasçılık belgesi ile tüm mirasçıların bir arada banka hesabının bulunduğu ilgili şubeye müracaat etmeleri gerekmektedir. Bununla beraber mirasçılar tarafından hep birlikte gerekli belgelerle müracaat edildiğine bankadan payınıza düşen miktarda parayı çekmeniz mümkündür.

Mirasbırakanın bankada kasasının bulunması durumunda veraset ve intikal beyannamesi verilirken kasanın bulunduğu da belirtilmektedir. Vergi dairesinden randevu alınarak tüm mirasçılar ve vergi memuru birlikte kasanın bulunduğu banka şubesine gider. Ardından kasa açılmaktadır. Vergi memuru tarafından kasanın içine bulunanlar tutanağa geçirilmektedir.

Vergi dairesi tarafından kasadan çıkan menkul mallar için değer tespiti yapılmaktadır. Mirasçılar tarafından bu değer üzerinden veraset ve intikal vergisi ödenmektedir. Vergi ilişiği kesme belgesi alındıktan sonra mirasçılar hep birlikte kasayı açarak içindekileri alabilirler.

4. Taşınmazların İntikali

Taşınmazların intikali için taşınmazla ilgili emlak vergisi borcu bulunmamalıdır. Mirasçılar tarafından ilk olarak belediyeye müracaat edilerek emlak vergisi borcu varsa ödenmelidir. Ardından belediyeden emlak vergisine esas olan taşınmazın rayiç bedeline ilişkin yazı alınmalıdır. Veraset ve intikal beyannamesi ödendikten sonra taşınmazın bulunduğu ilçenin tapu sicil müdürlüğünden randevu alınmalıdır.

Randevu günü ve saatinde mirasçılar tapu sicil müdürlüğünde bulunmalıdır. Taşınmazın intikalinde elbirliği mülkiyete geçiş için mirasçıların bir tanesi de tapu müdürlüğünde bulunabileceği gibi tamamı da bulunabilir. Paylı mülkiyete direk olarak geçilecekse tüm mirasçıların tapu müdürlüğünde bulunması zorunludur. Gereken belgeler;

  • Mirasçılık belgesi,
  • Vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğine ilişkin belge,
  • Vesikalık Fotoğraf,
  • Tapu senedi,
  • Mirasçıların kimlikleri,
  • Taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığına ilişkin belge,
  • DASK poliçesi,
  • Tapu müdürlüğü döner sermaye bedelinin ödendiğine ilişkin dekont ile başvurularak intikal yapılabilecektir. Tapu harcı ödenmemektedir.

5. Araçların İntikali

Öncelikle aracın rayiç bedelinin belirlenmesi için sigorta şirketinden yazı alınması gerekmektedir. Rayiç bedelin belirlenmesinin ardından veraset ve intikal vergisi ödenmektedir. Ardından mirasçılar adına zorunlu mali sorumluluk sigortası yapılması gerekmektedir. Aracın muayene süresi dolmuşsa muayenesinin de yaptırılması gerekmektedir. Daha sonra aracın kayıtlı olduğu vergi dairesine gidilerek intikal için başvuru yapılması gerekmektedir. Buradan aracın ÖTV ve MTV vergileri ödenerek ilişik kesme yazısı alınmaktadır.

  • Mirasçılık belgesi,
  • Veraset ve intikal vergisinin ödendiğine ilişkin belge,
  • ÖTV ve MTV’nin ödendiğine ilişkin belge,
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi,
  • Aracın ruhsatı ile birlikte aracın bağlı bulunduğu Emniyet Müdürlüğünün Trafik Tescil Şubesine başvurulması gerekmektedir.

Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinde ÖTV muvaffakatı sisteme işlenmektedir. Bunun ardından notere yine aynı belgelerle mirasçılar tarafından başvurularak aracın intikali gerçekleştirilmekte ve yeni ruhsat verilmektedir.

Avukat Ece Deniz Vardar

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawfirm.com

whatsApp →

Ece Deniz Vardar hukukun bir çok alanında müvekkillerine profesyonel avukatlık hizmeti sunmaktadır. BAL Avukatlık Bürosu'nun geniş çaplı hukuk hizmetlerinde aktif rol almaktadır.