Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

bosanma dilekcei nasil hazirlanir

I. Boşanma Dilekçesi Nedir?

Boşanma dilekçesi , eşlerden birinin boşanma talebiyle yetkili mahkemeye sunduğu dava veya karşı dava dilekçesidir. Mahkemeye sunulan boşanma dilekçesi ile boşanma davası süreci başlayacaktır.

II. Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Boşanma dilekçesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre bir dava dilekçesi niteliğindedir. Dava dilekçesinin, kanuna uygun, okunulabilir ve anlaşılabilir olması beklenecektir.

Dilekçenin bilgisayar ortamında hazırlanması yerinde olacaktır. Fakat boşanma davası UYAP Vatandaş Portal (E Devlet) ile açılacaksa UDF formatında hazırlanması gerekecektir. Bu hususta detaylı bilgiye; E Devlet Boşanma Davası Açma Mümkün Mü? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Her boşanma davası birbirinden ayrı özellikler taşır. Ancak asgari düzeyde boşanma dilekçesinde şu hususların yer alabileceğini söylemek mümkündür:

  1. Olaylar / Vakıalar / Olgular
  2. Deliller
  3. Tedbir Talepleri
  4. Maddi Manevi Tazminat ve Nafaka Talepleri
  5. Velayet
  6. Nihai Talepler
bosanma dilekcesi nasil yazilir nelere dikkat edilmelidir

1. Olaylar / Vakıalar / Olgular

Boşanma davası bir yargılama faaliyetini beraberinde getirir. Hakim; tarafların ileri sürdükleri vakıa ve delilleri değerlendirerek karar verir.

Boşanma dilekçesinde olması gereken hususların başında olaylar , vakıalar , olgular gelecektir. Vakıa ve/veya vakıalar evliliğin sona ermesine neden olan olaylardır. Bu olayların dava dilekçesinde belirtilmesi gerekecektir. Taraflarca ileri sürülmeyen vakıalar hakim tarafından kendiliğinden araştırılmaz.

Boşanma sebebi olarak bir vakıaya “..Davalı eş 26/12/2023 tarihinde annem ve kız kardeşim Gülay’ın yanında bana ‘Seni sevmiyorum artık..Senden boşanacağım..Senden daha iyilerine layığım.’ şeklinde rencide edici sözler sarfetmiştir.” şeklinde örnek verilebilir. Benzer şekilde; “..Davalı eş sürekli sosyal medyada tanımadığı erkekler ile mesajlaşmaktadır..” şeklinde bir vakıa boşanma sebebi olarak gösterilebilir.

Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma sebebi olarak gösterilen vakıa/vakıların affedilmemiş olması gerekecektir. Kanuna göre affeden tarafın dava hakkı yoktur.

Yargıtay ve mahkemelere göre boşanma sebebi olarak gösterilebilecek vakıalar için şu yazılarımızı okumanızı tavsiye ederim Boşanma Sebepleri

2. Deliller

Boşanma taraflarca getirilme ilkesine tabi bir davadır. Bu nedenle delillerin de taraflarca ileri sürülmesi ve dilekçelerinde gösterilmesi gerekir. Taraflarca usulüne uygun ve süresinde ileri sürülmeyen delilleri hakim araştırmaz.

Dilekçelerde ileri sürülen vakıaların hangi deliller ile ispatlanacağı da belirtilmelidir. Tanık, keşif, yemin, bilirkişi, banka, mesaj, otel kayıtları delil olarak gösterilebilir.

Hukuka uygun olması şartıyla boşanma vakıaları her türlü delille ispat edilebilecektir.

3. Tedbir Talepleri

Boşanma davaları uzun sürmektedir. Bu nedenle davanın sonuçlanmasına kadar eşlerin bir takım tedbirleri talep etmesi mümkündür. Örneğin boşanma davası süresince aile konutunun eşe özgülenmesi, uzaklaştırma, edinilmiş malların devrinin önüne geçilmesi, geçici velayet, tedbir nafakası talepleri dava dilekçesi ile ileri sürülebilir. Bu sayede davanın açılmasıyla hakimin bu hususlarda yargılamanın başında karar vermesi sağlanabilecektir.

4. Maddi Manevi Tazminat ve Nafaka

Boşanma davasında tarafların talepte bulunması şartıyla hakim kusurlu veya daha ağırlı kusurlu eş aleyhine maddi manevi tazminata hükmedebilecektir. Maddi manevi tazminatın belirlenmesinde sosyo ekonomik durum ve kusurun ağırlığına bakılacaktır.

Talepte bulunması halinde boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan eş lehine dava sonrasında yoksulluk nafakasına hükmedilebilecektir. Ancak eşin zina ve/veya hayata kast sayılan davranışlarda bulunmaması gerekir.

5. Velayet

Eşlerin müşterek çocuk ve/veya çocuklarının üstün yararı gözetilerek velayeti anne veya babaya verilebilecektir. Diğerlerinden bağımsız olarak velayet tarafların taleplerine bağlı değildir. Ancak velayet talebinde bulunulması da bir etken olacaktır.

6. Nihai Talepler

Boşanma dilekçesindeki en önemli husus; boşanma talebinin olmasıdır. Boşanma talebi genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayanabilecektir. Bununla birlikte özel boşanma sebepleri olan zina, hayata kast, akıl hastalığı nedenleri de terditli (basamaklı) olarak ileri sürülmesi mümkündür.

Boşanma talebinin yanında feri nitelikteki; maddi manevi tazminat, nafaka, velayet gibi talepler de dilekçenin istem kısmında gösterilmelidir.

Boşanma Dilekçesi Örneği

Bosanma dilekçesi örneği tamamen hayal ürünü olarak düzenlenmiştir. Gerçek kişi veya olaylarla ilgisi yoktur. *

bosanma dilekcesi ornegi ornek

Sonuç Yerine

Boşanma davası Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabidir. Bu nedenle boşanma dilekçesinin de kanuna uygun olarak hazırlanması gerekecektir. Dava veya karşı dava dilekçesinde yazılan veya yazılmayan hususlar davanın kaybına, uzamasına ve mağduriyete neden olabilecektir. Bu nedenle uzmanlığı uyuşmazlıkların çözümü olan avukatlardan destek almanızı tavsiye ederim.

Boşanma davası süreci hakkında detaylı bilgiye; “Boşanma Davası Süreci” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Avukat Memduh Remzi BAL

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawfirm.com

whatsApp →