Cevap Dilekçesi

I. Cevap Dilekçesi Nedir?

Hukuk davasının tarafları, davacı ve davalıdır. Davacı, dava dilekçesini yetkili ve görevli mahkemeye vererek dava açar. Dava dilekçesiyle ilgili yazımız için; Dava Dilekçesi linkine tıklayabilirsiniz. Dava dilekçesinin mahkemeye sunulmasından sonra mahkeme tarafından bir tensip zaptı zaptı hazırlanır. Bu tensip zaptı ve dava dilekçesi, davalı veya davalılara tebliğ edilmektedir. Davalıların kendilerine dava dilekçesi ve tensip zaptının tebliğ edilmesinden itibaren 2 haftalık cevap dilekçesi sunma süresi vardır.

Davalı, cevap dilekçesi ile davacının iddialarını reddedebilmektedir. Bununla beraber bazılarını kabul edip ve bazılarını reddedebilmektedir. Ya da tüm iddiaları reddedebilmektedir. Davalı, davanın reddedilmesini talep ediyorsa netice-i talep kısmında açıkça davanın reddini talep ettiğini belirtmelidir.

Davalı, yaşanan vakıaları ve delillerini süresi içerisinde cevap dilekçesiyle ileri sürmek zorundadır. İki haftalık süre içerisinde cevap dilekçesi sunulmak zorundadır. İki haftalık süreden sonra cevap dilekçesi sunulamaz. Cevap dilekcesi, davalının savunma hakkını kullanmasının ve davanın reddedilmesi için delillerini sunmasının en önemli unsurudur.

Davalı, cevap dilekçesini, davanın açılmış olduğu mahkemeye vermektedir. Cevap dilekcesi, mahkeme tarafından davacıya tebliğ edilmektedir.

Hukuk davalarının aşamaları;

  1. Dilekçeler Teatisi
  2. Ön İnceleme
  3. Tahkikat
  4. Sözlü Yargılama
  5. Hükümdür.

Dava dilekçesi ve cevap dilekçesi, davanın ilk aşaması olan dilekçeler teatisi aşamasını oluşturmaktadır. Hukuk davalarında iki yargılama usulü vardır. Birincisi yazılı yargılama usulüdür. Yazılı yargılamada dava ve cevap dilekçesinden sonra davacının cevaba cevap dilekçesi, davalının da ikinci cevap dilekçesi sunma hakkı mevcuttur. Yazılı yargılamada cevap dilekçesinde sunmadığınız delilleri ve iddiaları ikinci cevap dilekçesiyle de öne sürebilirsiniz.

İkincisi ise basit yargılama usulüdür. Basit yargılama usulünde sadece dava ve cevap dilekçesi mevcuttur. Bu sebeple davalı, tüm savunmalarını ve delillerini cevap dilekçesiyle öne sürmek zorundadır.

Cevap dilekçesini iki haftalık süre içerisinde sunma imkanınız bulunmuyorsa, mahkemeye 2 haftalık süreniz içerisinde süre uzatım dilekçesi sunarak cevap sürenizin uzatılmasını isteme hakkınız mevcuttur. Yazılı yargılama usulünde 1 aya kadar, basit yargılama usulünde ise 2 hafta daha cevap dilekçesi verme süresinin uzatılması talep edilebilmektedir.

Mahkemece süre uzatım talebiniz kabul edilmediği ve bu konuda bir ara karar kurulmadığı sürece süre uzatım talebiniz kabul edilmiş sayılmaz. Mahkemece süre uzatım talebiniz hakkında bir karar verilmezse, süreniz uzamamış sayılacaktır. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu. 2021/15-855 Esas. 2022/129 Karar. 15.2.2022)

II. Süresi İçerisinde Cevap Dilekçesi Vermemenin Sonuçları

1. İddia ve Savunmanın Genişletilmesi Yasağı

Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş, kabul etmemiş ve davanın reddini talep etmiş sayılmaktadır. İddia ve savunmanın genişletilmesi yasağı, dilekçeler teatisinin sona ermesi ile başlamaktadır. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilememekte ya da değiştirilememektedir.

Yazılı yargılama usulünde ikinci cevap dilekcesinin, basit yargılama usulünde ise cevap dilekçesinin verilmesiyle başlayacaktır. Taraflar, tüm iddia ve savunmalarını dilekçelerinde öne sürmek zorundadır. Dilekçelerinde dayanmadıkları herhangi bir iddia ve savunmayı sonradan yapamayacaktır. Dilekçeler teatisinin sona ermesinden sonra taraflar ya karşı tarafın açık rızası ile ya da ıslah yoluyla iddia ve savunmalarını genişletebilmektedir.

Cevap dilekçesi vermeyen davalı, dava dilekçesindeki tüm iddiaları reddetmiş sayıldığından sadece inkar kapsamında savunma yapma hakkı mevcuttur. Davalı, sadece inkara ilişkin delillerini mahkemeye sunabilecektir. İnkar savunması dışında hiçbir delili mahkemeye sunamayacaktır. Bu sebeple davalı, davacının iddialarını çürütmeye dayalı delillerini mahkemeye sunabilecektir. Bununla beraber dava dosyasına girmiş ve dava malzemeleri arasında bulunan itirazların daha sonra ileri sürülmesi savunmanın genişletilmesi değildir. Fakat davalının delillerinin yeni bir vakıayı bünyesinde barındırmaması gerekmektedir. (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2016/12757 Esas, 2016/12447 Karar, 28/06/2016; 2015/6781 Esas, 2015/23545 Karar, 08/12/2015.)

Cevap dilekçesi vermeyen davalının, borcun mevcut olmadığı ya da borcu ödendiğine dair delillerini sunabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir. Hatta temyiz aşamasında dahi buna dair delilin sunulabileceği kabul edilmektedir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu. 5.4.2000. 2000/11-745 Esas. 2000/734 Karar; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu. 28.5.2003. 2003/13-354 Esas. 2003/368 Karar.; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu. 9.2.2011. 2011/13-29 Esas. 2011/56 Karar; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu. 17.10.2007. 2007/19-752 Esas. 2007/728 Karar)

Dava şartlarındaki eksikliği ise hakim de resen göz ettiğinden her zaman davalı ileri sürebilecektir. Cevap dilekçesi vermeyen davalı, mahkemeye tanık listesi de sunamamaktadır. Ama duruşma günü tanıklarını mahkeme salonuna getirirse hakim tarafından tanıkları dinlenecektir.

Davalı tarafından zamanaşımı defi de cevap ile öne sürülmelidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2020/36 Esas, 2021/974 Karar Sayılı ve 08/07/2021 Tarihli kararıyla süresi içerisinde sunulmayan cevap dilekçesindeki zamanaşımı definin iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağına tabi olduğuna karar vermiştir. Zamanaşımı defi, ıslah yoluyla dahi ileri sürülememektedir. Aynı şekilde başka defileri de cevap dilekçesi vermediğinden ileri süremeyecektir. (Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2023/1188 Esas. 2023/2136 Karar. 12.4.2023)

Fakat Yargıtay tarafından cevap vermeyen davalının ıslaha karşı zamanaşımı definde bulunabileceği kabul edilmiştir. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2023/13775 Esas. 2023/12264 Karar. 18.9.2023)

2. İlk İtirazlar

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 116’ncı maddesinde; “İlk itirazlar aşağıdakilerden ibarettir: a) Kesin yetki kuralının bulunmadığı hâllerde yetki itirazı. b) Uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözümlenmesi gerektiği itirazı.” şeklinde ilk itirazlar düzenlenmektedir.

Mahkemeye ilk itirazların da cevap dilekçesiyle yapılması gerekmektedir. İlk itirazlar ile ilgili ayrıntılı bilgi için Hukuk Davalarında İlk İtirazlar yazımıza göz atabilirsiniz.

İlk itirazlar; yetki itirazı ve tahkim itirazıdır. Cevap dilekçesi sunmayan davalı sonradan yetki itirazında bulunamayacaktır. İlk itirazlar, sadece cevap dilekçesiyle ya da cevap dilekçesi verilmesi süresi içerisinde ileri sürülebilmektedir.

III. Cevap Dilekçesinin Hazırlanması

1. Cevap Dilekçesinde Bulunması Zorunlu Olan Unsurlar

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 129’uncu maddesine göre cevap dilekçesinde bulunması zorunlu olan unsurlar;

  • Mahkemenin adı.
  • Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri,
  • Davalının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
  • Varsa, tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri,
  • Davalının savunmasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri,
  • Savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği,
  • Dayanılan hukuki sebepler,
  • Açık bir şekilde talep sonucu.
  • Davalının veya varsa kanuni temsilcisinin yahut vekilinin imzasıdır.

Eğer ki cevap dilekçenizde bazı zorunlu unsurlar mevcut değilse, mahkeme tarafından size 1 haftalık süre verilerek bu eksikliklerin tamamlanması talep edilecektir. Eğer ki 1 hafta içerisinde eksiklikleri tamamlamazsanız cevap vermemiş olarak sayılırsınız. Dilekçenizde;

  • Mahkemenin adı
  • Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri,
  • Davalının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
  • Varsa, tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri yoksa tarafınıza süre verilecek ve tamamlamanız istenecektir.

2. Cevap Dilekçesinde Vakıaların Anlatılması ve Delillerin Sunulması

Cevap dilekçenizde savunmanıza ilişkin vakıaların anlatmanız ve delillerinizi sunmanız gerekmektedir. Bununla beraber anlattığınız vakıaların sıra numarası altında açık özetlerinin olması gerekmektedir. Dava dilekçesindeki iddialara cevap vermeniz, karşı argüman sunmanız ve davanın neden haksız olduğunu açıklamanız gerekmektedir.

Cevap dilekçenizde iddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği yazılmalıdır. Delillerinizi gerekirse dilekçenin ekinde sunmanız ya da hangi delillerin celp edilmesini talep ediyorsanız belirtmeniz gerekmektedir. Mahkemece delillendiremediğiniz vakıalar ispatlanamadığından hükme esas alınmayacaktır. Ayrıca tanık dinletme talebiniz olacaksa delilleriniz arasında açıkça tanık deliline de dayanmanız gerekecektir.

Dilekçenin, okunulabilir ve anlaşılabilir olması gerekecektir.

IV. Cevap Dilekçesi İle Karşı Dava Açılması

Cevap dilekçesi ve karşı dava dilekçenizi aynı anda mahkemeye sunabilirsiniz. Karşı dava, cevap dilekçesi veya cevap süresinde ayrı bir dilekçeyle açılabilmektedir. Fakat açacağınız karşı dava ile asıl dava arasında bağlantı olması gerekmektedir.

Özellikle boşanma davalarında davalı eş de karşı boşanma davası açarken hem davaya cevap dilekçesini hem de karşı dava dilekçesini sunabilmektedir. Bununla beraber aynı dilekçeyle karşı dava açıldığında da davanın harç ve masraflarının mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

Karşı dava açılabilmesi için;

  • Asıl davanın açılmış ve hala görülmekte olması,
  • Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması şarttır.

V. Cevap Dilekçesi Örneği

Aşağıda cevap dilekçesi örneği yer almaktadır. Örnek dilekçe olarak hazırlanmıştır. Gerçek kişi ve olaylarla ilgisi bulunmamaktadır.

cevap dilekcesi ornegi
cevap dilekcesi iki ornek

Avukat Ece Deniz Vardar

Medeni Usul Hukuku Yayınları

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawfirm.com

whatsApp →

Ece Deniz Vardar hukukun bir çok alanında müvekkillerine profesyonel avukatlık hizmeti sunmaktadır. BAL Avukatlık Bürosu'nun geniş çaplı hukuk hizmetlerinde aktif rol almaktadır.