Hukuk Mesleği İçin Davranışa İlişkin Uluslararası İlkeler

Hukuk mesleği için davranışa ilişkin uluslararası ilkeler, Uluslararası Barolar Birliği (IBA) tarafından 25 Mayıs 2019’da kabul edilmiştir.

Dünya çapında avukatlar, kendi çıkarlarının ötesinde müvekkillerinin menfaatlerini gözeten ve Hukukun Üstünlüğüne saygı göstermeye çalışan uzman profesyonellerdir. Avukatlar, hukukî gelişmeleri sürekli takip etme yükümlülüğünü müvekkillerine hizmet, mahkemelere saygı ve makul bir yaşam standardını sürdürme meşru arzusuyla birleştirmek zorundadırlar. Bu unsurlar arasında sıklıkla bir gerilim bulunmaktadır. Bu ilkeler, dünyanın herhangi bir yerindeki avukatlar için ilgili yetkili makamlarca meslekî davranış kurallarının oluşturulmasına temel teşkil edecek genel kabul gören bir çerçeve oluşturmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, bu Uluslararası İlkelerin benimsenmesinin amacı, hukuk mesleğinin ideallerini teşvik etmek ve desteklemektir. Bu Uluslararası İlkeler, bir avukatın geçerli hukuk veya meslekî davranış kuralları altındaki yükümlülüklerini değiştirmeyi veya sınırlandırmayı amaçlamamaktadır. Aynı şekilde, bu ilkeler hiçbir şekilde sorumluluk, yaptırım veya disiplin önlemlerine dayanak olarak kullanılmamalıdır.

1. Bağımsızlık

Bir avukat, bağımsızlığını korumalı ve müvekkillere tarafsız tavsiye ve temsil sunarken bu bağımsızlığın sağladığı korumadan yararlanmalıdır. Bir avukat, müvekkile tavsiyede bulunurken bağımsız ve tarafsız bir meslekî değerlendirme yapmalı, müvekkilin davasının başarı ihtimalini de bu kapsamda değerlendirmelidir.

2. Dürüstlük, Doğruluk ve Adalet

Bir avukat, müvekkillerine, mahkemelere, meslektaşlarına ve meslekî temas kurduğu tüm kişilere karşı her zaman en yüksek dürüstlük, doğruluk ve adalet standartlarını korumalıdır.

3. Çıkar Çatışmaları

Bir avukat, müvekkilinin çıkarlarının kendisinin, aynı bürodaki başka bir avukatın veya başka bir müvekkilin çıkarlarıyla çatıştığı bir durumu üstlenmemelidir; kanunlar, ilgili meslekî davranış kuralları veya müvekkilin izniyle aksi belirtilmedikçe bu çatışmaya izin verilmemelidir.

4. Gizlilik/Meslekî Sır

Bir avukat, mevcut ya da eski müvekkillerin işlerine ilişkin gizliliği her zaman korumalı ve bu gizliliğin korunmasını sağlamalıdır; kanunlar veya meslekî davranış kuralları aksini izin verdiği ya da gerektirdiği durumlar haricinde bu ilke geçerlidir.

5. Müvekkil Menfaatleri

Bir avukat, müvekkil menfaatlerini ön planda tutmalı, ancak her zaman avukatın mahkemelere karşı yükümlülükleri, adaletin menfaatleri, hukuka riayet ve etik standartları gözetme zorunluluğu ile çelişmediği sürece bunu yapmalıdır.

6. Avukatın Taahhüdü

Bir avukat, meslekî uygulamaları sırasında verdiği her türlü taahhüdü zamanında yerine getirmeli ve bu taahhüt, yerine getirilene, serbest bırakılana veya mazur görülen bir duruma kadar geçerliliğini korumalıdır.

7. Müvekkil Serbestliği

Bir avukat, müvekkillerin, seçecekleri avukat tarafından temsil edilme özgürlüğüne saygı göstermelidir. Meslekî davranış kuralları veya hukuk tarafından engellenmedikçe, bir avukat bir davayı kabul etme ya da reddetme özgürlüğüne sahiptir.

8. Müvekkil ve Üçüncü Kişilerin Malvarlıkları

Bir avukat, müvekkillerin veya üçüncü kişilerin avukatın emanetine geçen her türlü malvarlığını derhal ve dürüst bir şekilde hesaplayıp güvenle muhafaza etmeli ve bu malvarlıklarını kendi malvarlığından ayrı tutmalıdır.

9. Yetkinlik

Bir avukatın çalışmaları yetkin ve zamanında yerine getirilmelidir. Bir avukat, yetkin bir şekilde yerine getirilemeyeceğine inandığı işleri üstlenmemelidir.

10. Ücretler

Avukatlar, yaptıkları iş için makul bir ücret alma hakkına sahiptirler ve aşırı ücret talep etmemelidirler. Bir avukat, gereksiz işler yaratmamalıdır.

Diğer Avukatlık Prensip ve Meslek Kuralları

Gökçe Aral

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawfirm.com

whatsApp →