Bakırköy, İstanbul’un nüfus yoğunluğu bakımından diğer ilçelerine kıyasla daha az bir nüfusa sahiptir. Ancak Bakırköy’e yargı çevresi olarak bağlı olan ilçeler Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Güngören ve Zeytinburnu dahil edildiğinde azımsanmayacak bir nüfus yoğunluğu ortaya çıkmaktadır. Bu ilçelerde bulunan hukuki uyuşmazlıkar da yetki bakımından Bakırköy Adli Yargı çevresinde bulunmaktadır.
Bakırköy’ün emlak piyasasındaki hareketliliği ve özellikle iş ve yaşam alanlarının çokluğu kira hukuku alanındaki uyuşmazlıkları da beraberinde getirmektedir. Özellikle global çaptaki pandemi süreci ve ardından ülkemizde meydana gelen hiperenflasyon gibi etkenler ev sahibi kiracı ilişkilerini olumsuz yönde etkiledi.
I. Kira Avukatı Kimdir?
Kira hukuku en genel tanımıyla kiracı ve kiraya veren arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Kıra avukatı ve/veya kira davalarına bakan avukatlar genelde kiraya veren kiracı uyuşmazlıklarından doğan hukuki süreçleri çözüme kavuştururlar. Bu süreçte müvekkillerinin ihtiyaç duyduğu kira sözleşmesi hazırlanması, tahliye davaları, icra süreçleri konusunda hukuki destek sağlar.
Bakırköy kira avukatı, Bakırköy Adliyesi ve yargı çevresindeki ev sahibi kiracı , işyeri sahibi kiracı davaları, icra takipleri gibi süreçlerin takibinde aktif rol alır.
II. Bakırköy Kira Avukatı Hizmeti
BAL Avukatlık Bürosu olarak Bakırköy Kira Avukatı hizmetimizle;
- Kiracı Tahliye Davaları
- Kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davası
- Tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliye davası
- İhtiyaç nedeniyle tahliye davası
- Yeni malikin ihtiyacı nedeniyle tahliye davası
- Zorunlu onarım, tadilat nedeniyle tahliye davası
- Aidat bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davası
- Kiracının konutunun olması nedeniyle tahliye davası
- Özenle kullanma yükümlülüğü ve komşulara saygı hakkı nedeniyle tahliye davası
- On yıllık uzama süresinin dolması nedeniyle tahliye davası
- İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası
- Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yoluyla Tahliyesi
- Kira Tespit Davası
- Kira Artış Oranı Belirlenmesi
- Kira Sözleşmesi Hazırlanması ve Düzenlenmesi
- Tahliye Taahhütnamesinin İptali İçin Süreç
- Ödenmeyen Kira / Aidat Bedellerinin tahsili için icra takibi
- Kiralanan verilen zararın tespiti için delil tespiti
- Kiracı – Kiraya veren arasındaki Savcılık şikayetlerinin takibi
- Fazla Ödenen Kira Bedelinin İadesi
şeklinde çok geniş kapsamlı hizmet sunmaktayız.
III. Tahliye Davası Avukatlık Ücreti
Avukatlık ücreti Türk Hukuk sisteminde iki tür olarak belirlenmiştir. Bunlardan birincisi avukat ile işsahibi arasındaki sözleşmesel vekalet ücretidir. Diğeri ise hukuki süreç nedeniyle avukat lehine doğan avukatlık ücretidir.
1. Sözleşmesel Vekalet Ücreti
Avukatlık Kanunu ve avukatlık meslek etiği kurallarına göre bağımsız bir avukatın ücretsiz hizmet sunması yasaklanmıştır. Avukat ile müvekkil arasında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi‘nden aşağı olmamak üzere bir ücret belirlenmesi -istisnaları mevcuttur.- zorunludur. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre;
İcra dairelerinde yapılan takipler için | 3.600-Türk Lirası |
İcra mahkemelerinde takip edilen işler için | 4.200-Türk Lirası |
Tahliyeye ilişkin icra takipleri için | 7.400-Türk Lirası |
Sulh hukuk mahkemelerinde takip edilen davalar için | 10.700-Türk Lirası |
İstanbul Barosu 01.01.2024 – 31.12.2024 dönemi en az ücret çizelgesine göre;
Kiracı tahliye davası dava değeri ; davanın açıldığı tarihteki yıllık kira bedeline göre belirlenir.
Tahliye Davası | 40.000-Türk Lirası’ndan az olmamak üzere yıllık kira bedelinin %15’i |
Kira Tespiti ve Kira Bedelinin Arttırımı Davaları | |
a) Davacı Vekilliğinde | 52.000-Türk Lirası |
b) Davalı Vekilliğinde | 30.000-Türk Lirası |
Delil tespit istemi | 30.000-Türk Lirası |
Tevdi mahalli tayini (ödeme yeri belirlenmesi) | 22.500-Türk Lirası |
Ecrimisil Davası | 78.000-Türk Lirası’ndan az olmamak üzere dava değerinin %15’i |
Sözleşmesel vekalet ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nden aşağı olmamak üzere avukat ve iş sahibi arasında serbestçe belirlenir. Her hukuki uyuşmazlığın kendine has özellikleri vardır. Bu nedenle avukatlar da ücret belirlerken bazı kriterleri gözeterek ücretlendirme yaparlar. Sunulan hizmet için harcanacak mesai, taraf sayısı, hizmetin yeri, hangi dilde sunulacağı, ücretin ödenmesine dair vade gibi kriterler ücretin belirlenmesinde önemli rol oynar. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için; Avukatlık Ücreti Nedir? Nasıl Belirlenir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Kiracı tahliye davası sonucunda kiraya veren tarafın avukattan beklentisi yalnızca davanın takibi değil, kiralananın kira sözleşmesindeki şartlara uygun olarak geri alınmasının sağlanmasıdır. Kiracının beklentisi ise davanın kendi lehine sonuçlanması olacaktır. Bu nedenle stratejinin belirlenmesinde kira avukatı tecrübesini ve uzmanlığını kullanmalıdır.
2. Karşı Yan Vekalet Ücreti
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 323’üncü maddesine göre; vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekalet ücreti yargılama giderlerinin kapsamında sayılmıştır. Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir.
İcra takiplerinde ya da davalarda diğer taraf vekil ile temsil olunmuşsa, davayı kaybeden taraf karşı tarafın avukatına vekalet ücreti ödemek zorunda kalacaktır.
Kira Tahliye Davası dava değeri; davanın açıldığı tarihteki yıllık kira bedelidir. Karşı yan vekalet ücreti de avukatlık asgari ücret tarifesindeki minimum tutardan aşağı olmamak üzere bu değere göre hesaplanacaktır. Örneğin; yıllık kira bedeli 60.000-Türk Lirası ise avukatlık ücreti 10.700-Türk Lirası olarak takdir edilecektir. Yıllık kira bedelinin 180.000-Türk Lirası olması durumunda ise 28.800-Türk Lirası olacaktır.
IV. Avukatsız Tahliye Davası
Avukatsız tahliye davası takip etmek mümkündür. Herkes haklarını korumak için bizzat dava açıp takip edebilir. Ancak avukatsız tahliye davası hem kiraya veren açısından hem de kiracı açısından büyük risk taşır. Bu riskler;
- Davanın doğru kişi ve/veya kişiler tarafından açılmamış olması,
- Davanın doğru kişiye ve/veya kişilere karşı açılmamış olması,
- Arabuluculuk sürecinin doğru şekilde yürütülmemesi,
- Dava dilekçesinin ve/veya cevap dilekçesinin doğru şekilde yazılmaması,
- Harçların doğru şekilde yatırılmaması,
- Taleplerin doğru şekilde belirtilmemesi,
- Hukuki risk analizinin doğru şekilde yapılmaması,
- Sürelerin doğru şekilde hesaplanmaması ve sürenin kaçırılması,
- Davanın doğru şekilde takip edilmemesi,
gibi riskleri beraberinde getirir. Tahliye davasında her bir hata davanın gereksiz şekilde uzamasına neden olacaktır. Uzun süren dava neticesinde davanın kaybedilmesi, zaman ve para kaybına ve kiracı bakımından da tahliye riskine neden olacaktır.
V. Bakırköy Kira Avukatı
BAL Avukatlık Bürosu olarak başta İstanbul ve Bakırköy olmak üzere Türkiye’nin tüm şehirlerinde kira avukatı hizmeti sunuyoruz. Kiracı Tahliye Davası , Kira Tespit Davası , Tahliye Talepli İcra Takibi ve kira sözleşmelerinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda destek alın.
Bizi Arayın : +90 212 909 86 34
Mail Gönderin : info@ballawfirm.com